Schuttersstuk St. Joris tentoongesteld tijdens Open Monumentendagen 2016

Schuttersstuk St. Joris tentoongesteld tijdens Open Monumentendagen 2016

Op zaterdag 10 en zondag 11 september worden in de gemeente Maasgouw de Open Monumentendagen georganiseerd. Tijdens deze dagen wordt in de St. Medarduskerk in Wessem het ‘schuttersstuk St. Joris’ tentoongesteld.

Schuttersstuk
In deze ‘Nachtwacht’ van Wessem portretteerde Frans van de Berg op een weergaloze wijze de schutters, die in 1947 in Santfort de eerste prijs behaalden bij het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) en in 1948 zelf de organisatie van dit schuttersfeest ter hand namen. Het schilderij is voor de Wessemse gemeenschap een symbool van gemeenschapszin en doorzettingsvermogen na de moeilijke periode van de oorlog.

St. Medarduskerk
De St. Medarduskerk vormt een zeer markant baken nabij de Maas. Ze vormde eeuwenlang een symbool van bescherming voor Maasschippers, die met hun volgestouwde schepen vanuit het zuiden (Hoei, Luik) of noorden (Dordrecht) het stadje naderden. Haar oorsprong dateert van omstreeks 1000. Ze werd op 10 november 1944 vrijwel geheel verwoest door een dynamietexplosie. Na de oorlog bouwde architect Peutz een nieuwe kerk, waarbij hij zich oriënteerde op de verwoeste basiliek.

Rondleidingen
Op beide monumentendagen zijn er rondleidingen door de kerk om 14.00 en 16.00 uur.

6e plaats voor St. Joris op OLS Maasmechelen

6e plaats voor St. Joris op OLS Maasmechelen

image

schutterij St. Joris heeft vandaag de 6e plaats behaald tijdens het OLS in Maasmechelen.

Iets na de klok van 11 uur werd de schietwedstrijd hervat met nog 30 schutterijen in de race voor de Um. Vier rondes op punten van 1,5×1,5 cm. Alles raak. De pauze was gehaald.

16 verengingen hervatten de wedstrijd na de pauze op punten van 1×1 cm. Door de felle zon was het lastig schieten. Een voor een sneuvelden de verenigingen. Helaas ging het ook voor St. Joris in de 8e ronde mis. Bas Deneer miste zijn eerste schot. Een zeer verdienstelijke 6e plaats was het eindresultaat.

Één ronde na de misser van St. Joris was de winnaar bekend. De schutters van Merkelbeek misten niet. Zij winnen de Um en organiseren het OLS 2017.

Schutters van St. Joris: van harte proficiat met dit prachtige resultaat. Fans, bedankt voor jullie steun en tot volgend jaar.


 

Succesvol OLS in Maasmechelen

Succesvol OLS in Maasmechelen

Op zondag 3 juli hebben onze schutters een prachtig OLS beleefd in Maasmechelen. Nadat er een week lang door alle disciplines volop geoefend was, werd er met een goed gevoel naar Maasmechelen gegaan.

Het gevoel dat het wel snor zat, werd alleen maar groter naarmate de dag vorderde. Een puik optreden van het exercitiepeloton, een gedisciplineerd en muzikaal verzorgd uittreden van het klaroenkorps en solisten die zich van hun beste kant lieten zien. Toen de optocht. Veel enthousiaste toeschouwers, een strak defilé en na afloop wachten wat de beoordeling van de jury zou zijn.

En die beoordeling bleek uiteindelijk erg goed te zijn. Ons gevoel heeft ons niet voorgelogen. De volgende resultaten bewijzen dit temeer:

Optocht, militaire klasse gewapend:

 • 1e prijs beste houding
 • 1e prijs mooiste geheel
 • 2e prijs beste defilé
 • 1e prijs beste commandant Roger Joris
 • 1e prijs beste vaandeldrager Jos Deneer
 • 3e prijs beste tamboer-maitre Ruud Scheeren
 • 1e prijs beste bordjesdrager Wout Kessels

Terreinwedstrijden:

 • 5e prijs mooiste koningin Roos Steffanie
 • 6e prijs mooiste koningspaar Ron Maessen en Roos Steffanie
 • 3e prijs mooiste marketentstergroep Astrid Naus en Inge Deneer
 • 1e prijs nieuwe exercitie
 • 1e prijs beste commandant Roger Joris
 • 1e prijs klaroenkorps 4e divisie
 • 1e prijs beste tamboer-maitre Ruud Scheeren
 • 1e prijs solist Jan Geudens 3e divisie
 • 5e prijs solist Zoë Steffanie jeugddivisie

Kers op de taart was dat ook de 6 schutters, gesteund door hun coaches en vele supporters de ‘bölkes’ feilloos wisten te raken. Dus… zaterdag 9 juli gaan we wederom naar Maasmechelen voor de kaveling. Hopelijk gaan we daar een lange en spannende strijd beleven.

Schutters, van harte gefeliciteerd met de fantastische resultaten tot nu toe. En, heren die de bölkes moeten raken, heel veel succes op zaterdag 9 juli. Maar wat er ook gebeurt, we maken er in ieder geval weer een mooie dag van.

 

Tijdelijke website

Tijdelijke website

Op dit moment wordt er druk gewerkt aan de nieuwe website van schutterij St. Joris. Tot de tijd dat de nieuwe website klaar is zullen nieuwsberichten  op deze tijdelijke website worden geplaatst.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
YouTube