Marketentsters

Marketentsters

Oorsprong
Marketentsters zijn van oorsprong afkomstig uit vroegere tijden. In de 16e en 17e eeuw trokken de vrouwen achter het leger aan om zo in de buurt van hun echtgenoten te zijn en hen te voorzien van een natje en een droogje. Omdat de soldaten in die tijd zelf in hun voedsel moesten voorzien, maakten de vrouwen van de nood een deugd en boden ook anderen voedsel en drank als koopwaar aan. Vandaar de naam marketentster, die is afgeleid van ‘markentare’ wat verkopen of verhandelen betekent.

De marketentsters droegen een uniform dat sterk overeen kwam met dat van de eenheid waarbij zij dienden. Afhankelijk van het legeronderdeel kreeg de markententster ook een penning waarop haar naam en die van het legeronderdeel was vermeld.

In 1973 deed de marketentster haar intrede in het Limburgse schutterswezen. Tegenwoordig vervullen de marketentsters een representatieve functie. In hun prachtige kledij en met hun tonnetje en korfje zijn ze een verrijking voor iedere schutterij.

Bij speciale gelegenheden delen de marketentsters nog steeds hapjes en drankjes uit aan genodigden, schutters en omstanders. De dames zijn dan ook herkenbaar aan de kleurrijke klederdracht en de verschillende attributen die ze bij zich dragen. Ze hebben een mandje bij zich met daarin stokbrood, worst, kaas, een glas, een afveegdek en een mesje met een plankje. In een houten vaatje dat aan een draagriem is bevestigd, zit de drank, meestal jenever.

De marketentstergroep van St. Joris
Bij onze schutterij deden de marketentsters in 1981 hun intrede. De marketentstergroep bestond destijds uit 3 dames. Op dit moment telt onze marketentstergroep  8 dames. Zij lopen tijdens schuttersfeesten in de optocht tussen het muziekkorps en de vaandeldrager. Tijdens schuttersfeesten nemen de één of twee marketentsters van de marketentstergroep tevens deel aan de schoonheidswedstrijden. Zij worden dan door een deskundige jury beoordeeld op onder andere kleding en inhoud van de mand.

marketentsters-2014Foto: groepsfoto marketentstergroep 2014 (foto Hans Sweegers)
Vlnr. Lieke Peeters, Manita van Bergen, Inge Deneer, Marij Deneer, Astrid Naus, Anke Deneer, Renate Kessels en Nina Deneer