Uniformen

Uniformen

In het boek over schuttersgilden en schutterijen van J.A. Jolles uit 1937 staat vermeld:

“Vanaf de heroprichting in 1898 droeg de schutterij petten met de letters S.J.W., St. Joris Wessem. Het bestuur droeg een oranje band om de linker arm met het opschrift ‘Bestuur’. De gewone schutters droegen oranje sjerpen. De tamboer-majoor droeg een uniformjas met witte broek, een pet met pluim en witte handschoenen’.

groepsfoto-sjw-pettenGroepsfoto met SJW petten

Vanaf 1949 tot 1961 droeg de schutterij kaki uniformen met stropdas en baret, gemaakt door fa. Kwaspen uit Neeritter.

In 1961 werden blauwe fantasie uniformen aangeschaft met als hoofddeksel een kepi. De broek had een gele bies aan de zijkant. Men droeg daarbij zwarte schoenen, witte overhemden en blauwe stropdassen. De meesterkleermaker van deze uniformen was de heer L. Breuer uit Wessem.

groepsfoto-1965Groepsfoto 1965 met blauwe fantasie uniformen

In 1969 werden de uniformen veranderd. De jassen werden bordeauxrood, de broeken waren van een grijze stof met een rode bies aan de zijkant. De schutters droegen hierbij witte overhemden en grijze stropdassen. Het hoofddeksel was een kepi, eveneens bordeauxrood, versierd met een witte pluim. De handschoenen waren wit.

groepsfoto-1969Groepsfoto 1969 met bordeauxrode jassen

In 1975 stapte de schutterij over van fantasie uniformen naar militaire uniformen. De keuze viel op het groen van de Limburgse Jagers. De jassen weden afgewerkt met gele epauletten en een geel koord, diagonaal van linker schouder naar rechter heup gedragen. De broek had een gele bies en de baretten waren versierd met een embleem en een kwast van varkenshaar. De schutters hadden een witte koppel om hun middel en droegen witte handschoenen. De commandant droeg een baret met een oranje pluim en om zijn middel een oranje sjerp met twee afhangende kwasten. Van linker schouder naar rechter heup een koord van goudgalon en twee vangsnoeren met schouderkwasten.

De tambour-maître had als hoofddeksel een donkere, hoge kolbak met aan de voorzijde een ster met een witte pluim. Hij droeg in die jaren een bandelier van gele stof vanaf de rechter schouder naar de linker heup, waaraan bevestigd een korte degen. Op de bandelier zijn van boven naar beneden geplaatst respectievelijk een kroon met daaronder het wapen van Wessem en onderaan twee trommelstokken als symbool voor de muziek.

groepsfoto-1977Groepsfoto 1977 met uniform Limburgs Jagers

In 1981 werd gekozen voor de huidige gala-uniformen van de Garde Grenadiers, een infanterie-eenheid van de Koninklijke Landmacht. De jassen zijn zwart en de broeken marineblauw. Het front van de jassen voor de officieren is voorzien van horizontale biezen van goudgalon. De schutters hebben gele biezen. De biezen zijn voor allen voorzien van rode strepen. De broeken hebben aan de zijkant een bies van goudgalon of een rode kleur, afhankelijk van de rang of functie van de drager in de schutterij. Als hoofddeksel draagt de schutterij een hoge, donkere kolbak met aan de voorzijde een goudachtige zon als versiering en aan de linkerkant een witte pluim. De witte handschoenen staan uitstekend bij de donkere uniformen.

De tambour-maître draagt ook hier een brede, rode bandelier van de rechterschouder naar de linker heup. Hierop staan vermeld, het logo van de schutterij, de jaren dat het OLS werd gewonnen, twee trommelstokken en de degen. De commandant en de officieren dragen als kenmerk een oranje sjerp om hun middel met daaraan bevestigd twee hangende kwasten.

groepsfoto-1989Groepsfoto 1989 met uniform Garde Grenadiers